keskiviikkona, maaliskuuta 11

VUODEOSASTOT TYÖPAIKOILLE?


(Klikkaa eläkeadressiin!)

DORKA, DORKEMPI, ALAN DORKIN?

"Haloo" pakinoitsi perjantain Aapossa ("Dorka, dorkempi...") Lex Nokiasta sitä tukien. Ministerit voivat hieroa känsäisiä käsiään täydellä tyytyväisyydellä: propaganda on mennyt taas perille - eikä reisille! Lex Nokia on osa hankkeesta lisätä poliisivaltuuksia Suomen kansalaisten yksityisyyden suojaa vastaan. Se on perustuslain vastainen ja avoimesti työnantajahenkinen. Kaikki merkittävät tekijänoikeusjuristit ja atk-asiantuntijat ovat tuominneet sen. Jokainen lapsinörttikin ymmärtää ettei kukaan ole niin hölmö, että vuotaisi salaisia tietoja ainakaan työnantajansa koneelta. "Haloo" ei ole ilmeisesti kuullut kännyköistä, muistitikuista tai kannettavista. Lyijykyniäkin myydään vielä ja muistia on muuallakin kuin tietokoneissa vaikkei aina siltä näytä.

Aivan vastaavanlainen proggis on pikkuvanhasen eläkehanke. Siinäkään mikään ei ole sitä miltä näyttää. Hallitus tietää varsin hyvin, että nykyisenkään laman seurauksena työttömiksi joutuneita yli viisikymppisiä ei kukaan kapitalisti Suomessa tule koskaan palkkaamaan. Tästähän ei ollutkaan kysymys. Työttömyysputket poistetaan ja eläkeikää nostetaan säästösyistä. Muistaako kukaan enää työttömyyseläkkeitä? Ihmettelenkin miksei samalla tohinalla nostettu eläkeikää vaikkapa 80:neen vuoteen? Ei tarvitsisi enää valittaa vaikeasta "huoltosuhteesta". Perustoimeentulotuki tulee valtiolle paljon eläkkeitä halvemmaksi ja turvaa mahdollisuuden edelleenkin alentaa hyvätuloisten perintö- sekä tuloverotusta. Ministerit toitottavat eliniän pidentymistä niinkuin se suoraan korreloisi työkyvyn kanssa. Tarja Halonen totesi, että varhaisen eläköitymisen takana on se, etteivät ihmiset pysy työkuntoisina.

Työn tuottavuus on jatkuvasti noussut, mutta samaan aikaan palkkakustannukset ovat laskeneet. Suomi ei ole ollut koskaan näin rikas. Kysymys on vain tulonjaosta.

Lopuksi kaksi suurta (ja yksi pitkä - ei kiitos) ajattelijaa 5/3 sanatarkasti siteerattuina. Hyssälä: "Keski-ikä nousee". Vanhanen: "Elämme yhä pidemmiksi".

Ei kommentteja: