keskiviikkona, huhtikuuta 23

INHAA MEININKIÄ

Kenkää







Volvon Tampereen bussitehtaan
yt-neuvottelut päättyivät
213:n työntekijän
potkuihin.

Fiskars-konserniin kuuluva
Inha lopettaa sarananteon,
60-80:lle potkut.

1 kommentti:

Raivirta kirjoitti...

Työpaikan menetys on ihmiselle kriisi. Tästä puhutaan kirjassa Irtisanotut. Mutta myötätunnon sijasta pois potkittu kohtaakin kriisin keskellä kovia vaatimuksia. On oltava valmis jättämään kaikki entinen mukaan lukien jopa koti ja tutut ympyrät.

Kriisiterapiaan erikoistuneen psykologi Soili Poijulan ja toimittaja Riitta Ahosen kirja Irtisanotut (Kirjapaja) nostaa esiin jatkuvien yt-neuvottelujen ja irtisanomisten vaikutukset ihmiseen henkilökohtaisena kokemuksena. Irtisanomisuutisiin on jo turruttu, mutta edelleen jokainen potkut saanut on ihminen. Hänelle työpaikan menetys voi olla suuronnettomuuteen tai läheisen kuolemaan vertautuva kriisi.

Kirjaan on haastateltu kahdeksan irtisanotun lisäksi neljä irtisanomisia toteuttanutta johtajaa.

Kirja irtisanotuista tuntuu nyt epämuodikkaalta. Suurirtisanomisista huolimatta massatyöttömyys on jäänyt taakse ja julkinen keskustelu keskittyy työttömyyden sijasta työvoimapulaan.

Haavat auki
vuosiksi
Soili Poijula ei silti usko kirjan ilmestyneen mitenkään myöhässä. Irtisanomisten inhimillinen hoitaminen on perusasia, jonka pitäisi olla aina kunnossa. Mutta potkujen psyykkisistä ja sosiaalisista vaikutuksista ihmisiin ei juuri ole kansainvälistäkään tutkimusta.

Riitta Ahonen korostaa irtisanomisen osumisen omalle kohdalle aiheuttavan vuosikausiksi arpeutumattomat haavat, vaikka uusi työpaikka löytyisikin.

Hän pyysi yhdeksi haastateltavakseen 20 vuotta sitten irtisanottua henkilöä, joka kieltäytyi, koska ei voi vihaltaan vieläkään puhua asiasta.