keskiviikkona, lokakuuta 9

TAPAUSKERTOMUKSIA SUOMESTA





















Matti Wuoren isosetä Eero A. Wuori oli Suomen Kommunistisen Puolueen 29. elokuuta 1918 päivätyn perustamisjulistuksen allekirjoittajia. 

Matin mukaan Ison-Britannian ulkoministeriö oli kysynyt Eerolta, joka kuului ”diplomaattikunnan sivistyneimpään kärkeen” – muun muassa puhui sujuvasti kuutta kieltä ja hallitsi yli kymmentä – missä yliopistossa hän oli saanut oppinsa. Eeron vastaus oli ollut: The Kakola University. Myöhemmin Suomen ulkoministeriö sai virkateitse Lontoosta kyselyn, jossa tiedusteltiin yliopiston pääsyvaatimuksia ja naisten opiskelumahdollisuuksia. Ison-Britannian ulkoministerin tytär näet piti lähettää parhaimpiin eurooppalaisiin yliopistoihin koulutustaan viimeistelemään. 

Kun Yhdysvaltain ulkoministeri Dean Rusk vieraili Helsingissä touko-kesäkuun vaihteessa 1966, VYK (Vietnamin Ystävyyden Komitea) ideoi Esplanadin puistoon nälkälakon, johon eri tietolähteiden mukaan osallistui 20-40 henkilöä. Pentti Järvisen elämäkerran kirjoittanut Bjarne Nitovuori tietää kertoa, että puistossa kaksi yötä viettäneitä nälkälakkolaisia kävi tervehtimässä muiden muassa lausuntataiteilija Yrjö Jyrinkoski, tuttu hahmo 1950- ja 1960-lukujen lukiolaisille. Jyrinkoski julisti aloittavansa myötätuntolakon ja lähtevänsä puistosta vasta kun siellä olivat hänen lisäkseen enää vain Eino Leino ja J.L.Runeberg. 

Matti Wuori: 
”Kuolema on asia, jonka pitää olla läsnä joka päivä. Tietoisuus siitä, että sinua ei kohta enää ole. Sen täytyy olla osa elämää, mutta jos sen antaa aiheuttaa ahdistusta ja ihminen sysää asioita sen varjolla rajan taakse tuonnemmaksi, niin silloin hän etsii pakoteitä. Hän työntää vastuuta omasta elämästään muualle. 
Elämä on kokonaisuus, joka on täysin nähtävissä vasta kun se on päättynyt. Kuolema ja vastuu omasta elämästämme ovat ne kiertämättömät asiat, joita vasten jokainen päivämme ja tekomme piirtyvät.. Yksilötasolla kuolema ei ole kovin vavahduttava asia, koska itsellemmehän emme kuole koskaan. Se riittää minulle.” 

Samuli Paronen: 
”On parempi sietää laitonta kuin laillista väkivaltaa. On parempi torjua sitä laillisesti kuin laittomasti.” Tämä oli MW:n huoneentaulu.


Ei kommentteja: