maanantaina, kesäkuuta 3

IRWIN












Poimintoja kirjasta:

Nuorisotoimiston mankalla vuosina 1962-1965 äänitetyt nauhat eivät lopulta menneet hukkaan. Vexi teki niistä vuonna 1971 kokoelman 3 vuotta ihan suotta, josta ei tullut myyntimenestystä, mutta sitäkin arvokkaampi dokumentti kaksikon kunnianhimoisesta yrityksestä saada Irwin pinnalle. Nykyään kyseiset ääninauhat kaikkine rahinoineen ovat kuunneltavissa suoratoistopalveluissa.

Yhtenä uutenavuotena oli viisi keikkaa samana päivänä. Yksi niistä oli Tappi Suojasen myymä keikka Tampereella Hakametsän jäähallissa, jossa esiintyi myös Tasavallan Presidentti -yhtye. Ihmettelimme, kun paikka oli ihan täynnä vanhoja mummoja. Olivat tulleet Kekkosta katsomaan.

Kärki: ”Saatte pilkata mitä tahansa kunhan jätätte Kekkosen ja Jumalan rauhaan.”

AAMULLA VIELÄ SEUTULASSA, ILLALLA HÄMEENKAARESSA
Vaikka Irwin Goodman ei ollut aiemmin vetänyt saleja täyteen omassa kotikaupungissaan, tällä kertaa urheiluhalli täyttyi ääriä myöten. Kaikki halusivat nähdä Hämeenlinnan oman pojan työsiirtolatuomion jälkeen. Yleisö tungeksi lipunmyyntiluukulle ja ihmiset kuiskuttelivat arvailujaan, saapuisiko Irwin paikalle vai ei. Huhujen mukaan tämä oli sortunut Seutulassakin ryyppäämään ja saanut uuden tuomion.
Sovitulla kellonlyömällä Irwin asteli esiintymislavalle ja nosti tuttua, ryttyistä lippalakkiaan.
- “Hyvää päivää. Laulan tässä aluksi, kuinka homma käy ja henki haisee.”

Antti Hammarbergia karkeloihin ei kutsuttu koskaan Linnan juhliin. Vexi sai kutsuja vanhoilla päivillään, mutta "Juhlavalssin" kirjoittajana ei kertaakaan suostunut saapumaan paikalle.

Irwinin keikkalentokonetta lensi varsin usein Yrjö ”Ylli” Halla-aho, Jussin isä.

Rautavaara kyseli jo 1970-luvulla Vexi Salmelta laulua aiheesta.
- Tee mulle laulu maitohorsmasta. Se on kulkurin kukka. Kasvaa ratojen ja maantien penkoilla. Vexi ei ehtinyt toteuttaa Tapsan toivetta, mutta kesällä 1988 se muistui hänen mieleensä.

Artistit rentoutuivat savusaunassa ja laavulla. Oli syksyinen aamuyö ja yhtäkkiä Irwin sanoo laavulla: ”Pankaa perkele pojat ovi kiinni, täällä vetää!” Kansantaiteilija ei huomannut istuvansa ulkona.

Yksi nimekäs taiteilija suvusta löytyi jo ennen Anttia. Yrjö Hammarbergin äidinpuoleinen serkku oli Dallapé-orkesterissakin soittanut hanuristi Onni Laihanen, joka voitti harmonikansoiton Suomen mestaruuden peräti neljä kertaa ja muutti lyhyeksi loppuelämäkseen Yhdysvaltoihin.






 









































Ensimmäisiä omia singlejäni, Irwinin ensilevytys.

Etsin Lielahdesta Irwinin kellarikauden omakotitalon. Törmäsin nykyiseen omistajaan, joka muisteli silloista panssariaitaa ja kahta jättimäistä koiraa sekä lehmän reisiluita ympäri tonttia.












Mikähän siinäkin on, että useista muusikoista kuoriutuu viimeisinä vuosinaan laivan kapteeni?
























Ei kommentteja: