tiistaina, marraskuuta 11

PÄIVITTELYÄ

Fonografi









(Klik)

Muista tuoreuttaa varmuuskopiosi säännöllisesti, ettei käy kuten Yhdysvaltojen avaruusvirasto Nasalle.

Pitkän tauon jälkeen kuumatkat asialistalleen ottanut Nasa tarvitsee kuumeisesti yli 30 vuoden takaisten Apollo-lentojen kuupölystä keräämää tietoa, mutta valitettavan ”arkistointivirheen” takia tiedot sisältävät nauhat on heitetty menemään.

Avaruustutkijoiden onneksi nauhoista löytyi varakopiot Australiasta. Heidän epäonnekseen nauhojen formaatti oli kuitenkin niin antiikkinen, että mikään toimiva tallennuslaite ei pystynyt lukemaan 173 pölynauhan dataa.

Australialainen tietojen palautukseen erikoistunut SpectrumData on nyt kuitenkin löytänyt paikallisesta museosta ikivanhan IBM 729 Mark V -nauha-aseman, jonka pitäisi pystyä lukemaan nauhat - jos yhtiö vain saa kunnostettua rakkineen. (ABC News).

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Suomesta löytyy myös sahansoittaja yhdistys ja nettisivut www.suomensahansoittajat.net. Tämä nyt ei ole "päivittelyä".

Anonyymi kirjoitti...

Tiedossamme on ...

Raivirta kirjoitti...

Hyvä esimerkki siitä mihin ongelmiin jatkua laitekantojen kehitteleminen johtaa.
Samaa ongelmaa on varsinkin kotivideo puolella. Osa kirjastojen filmitarjonnasta on vielä VHS:llä ja kohta ei ooo jengillä ko formaattia. Esim tosi kivaa "Berliini taivaan alla" v1988filkkaa on vaikea löytäää kaupasta tai muualta. On Outokummun kirjastossa yksi ja se on VHS

Kiintoisa olisi kullla lötyykö jostain varastojen kätköistä varaosia IBM 729 Mark V -nauha-aseman koejaamiseksi.Googletitko oikein kuvankin ;) Lieneekö toi jo magneettinauhalla, ainakin olettaisi.

Muistat varmaan niitä kuulentojen aikoja syksyltä 1969 ja v 1970 kun sumuisissa tv-kuvissa Juustonin komentokeskuksen koneissa, niissä komeron korkuisissa pyöri isot nauhakelat. Isommat vielä kuin Revoxin ammatti neliraita kelamankassa.

Niin nykyäänhän varastokierto koitetaan saada mahdollismman nopeaksi. Eli nyt ei jää varastoihinkaan juuri mitään roikkuun vastasen varalle.

Toisaalta kaikkea roinaa tehdään niin valtavia määriä, että ehkä jotain jää jonnekin nurkkkiin talteen todennäköisesti.