lauantaina, toukokuuta 17

TAISTOLAISTEN TARVA


Siis haloo - kenestä se puhuu???

3 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Beter von Bagh puhuu tuossa kivassa blogissasi Aku Ankasta.

Minulle se alkoi ilmestymään v.1956
Olin 4-vuotias ja juuri oppinut lukemaan isänikin tietty sitä luki. Muistan että ne oli tikkukirjaimilla silloin kirjoitettu. Itse Aku Ankka syntyi
v.1934 6-vuotta vanhemmalle Mikki Hiirelle. Roope Ankka sitten v.1946
Alunperin elokuvaa varten.
Roopen hahmo sai Charles Dickensin Joululaulun myös nimeltä Saiturin joulu(1843)vanhan itsekkään saiturin Ebenezer Scroogen mukaan.
Aku Ankka on nykyaikainen pätkätyöläinen. Tupun, Hupun ja Lupun setä. Pojilla on kerho jonka voi verrata partioon. Aku kuvataan joskus typeräksi ja taas välillä viisaaksi. Räyhääkin välillä sillä on epäsankarin piirteitä ei ole lahjakas ja aktiivisuuskin on huonoa pitää laiskottelemisesta.
Kunnes Roope painostaa Akua jonka täytyy rataa että Roope saa lisää rahaa. Roope on Kapitalisti jolla on ainainen huoli kun pitää maksaa työntekijöille ammattiyhdistyksen määritelmä palkka. Roope on myös riistäjä ja mielettömän pihi.
Säästää kaiken minkä irti saa ja rahaholvitkin pitäisi saada suuremmaksi. Koskaan ei auta ketään. Kapitalismista tehdään siten satua. Hannu Hanhi jolla on aina onnea tuo hyvin esiin Aku Ankan huonon tuurin.
Aku on myös kasvattajana useimmiten neuvoton mutta veljen pojat ovat viisaita ja pelastavat useasti Aku Ankan. Aku jahtaa yli 30-vuotta Iinestä mutta epäonnistuu. Tytöt kuvataan tyhmiksi.
Pelle Peloton on keksijä ja tiedemies epäilemättä myös atomipommin takana. Kehitysmaiden ihmisetkin kuvataan enakkoluuloisesti. Karhukopla on pelkkiä numeroita rivissä ei lainkaan yksilöitä. Kuvataan kommunisteina kun sanovat. Kaikkien maiden karhu veljet liittykää yhteen ottakaa Roopelta hänen säästönsä. Ankkalinna on moderni pieni eliitti kaupunki jossa on yhden perheen huviloita.
Aku Ankka oli jostain syystä
1970-luvulla kielletylläkin listalla sen sukupuolisuuden ja perhesuhteiden takia. Joka oli mielestäni ihan älytöntä.
Aku Ankkaa lukee lapset sekä vanhempi sukupolvi.

Nikander kirjoitti...

Ahaa - A. Ankasta - no hyvä. Vähän jo pelkäsin ...

Unknown kirjoitti...

Beter von Bagh on varmasti lukennut saman kirjan kuin kirjoittaja?
Alkuteoshan ilmestyi 1971 Chilessä
Ariel Dorfman ja Armand Mattelart
Para leer al Pato Donald.
Kirja tuhottiin ja sen tekijät lähtivät maanpakoon.
Kuinka Aku Ankkaa luetaan.
Suomentanut Markku Koski
Love- kirjat 1980.
Nykyään Ankka- sarjakuvat tulevat pääosin Euroopasta. Niihin on hiipinyt myös Dorfmanin ja Mattelartin peräänkuuluttama alkuperä. Teos on kutakuinkin hyvä muistutus siitä, että se mikä meillä voi vaikuttaa viattomalta, saattaa muualla olla riiston väline.
Vaikka teos antaakin aikalailla ahdistavan kuvan Disneyn maailmasta poimin sen kirjahyllystäni luettavaksi vieläkin. Beter von Baghin puhe kyllä ilman postilaatikosta
tipahtavaa Aku Ankkaakin sopii monelle meistä ihmisistäkin.