perjantaina, helmikuuta 4

TÅRTA PÅ TÅRTA


Eino Leinon satavuotisjuhlia vietettiin Kajaanin Paltamossa Leinon entisen kotitalon Hövelön pihapiirissä 6/7 1978. Erno Paasilinna oli kutsuttu juhlapuhujaksi.
"Rakensin esityksen kokonaan Leinon yhteiskuntaradikalismin varaan, siihen miten hän nousi syvältä kansan omista riveistä taistelemaan Kalevalan-Lönnrotin-Kiven suuren kansanvaltaisen kulttuurilinjan puolesta ruotsalaisen yläluokan Runeberg-isänmaallisuutta ja suomettarelaista taantumusta vastaan.

Kesä oli kauneimmillaan, Kekkonen istui eteen asetetussa nojatuolissa ja seurasi esitystä silmä tarkkana. Tilaisuuden jälkeen hän pyysi minut puheilleen ja sanoi: 'Se oli hyvä puhe.' Kiitin ja vastasin, että olin sijoittanut siihen ne muutamat solvaukset, joita minulta on yleensä totuttu odottamaan, koska arvelin, että kyllä presidentti ne kestää kuulla. Kekkonen nauroi: 'En minä olisi pakoon juossut.' Sitten hän sanoi nopeasti: 'Meidän olisi saatava uusi Maamme-laulu.' Olin hetken ymmällä näin yllättävästä ehdotuksesta ja vastasin miettimisaikaa saadakseni: 'Se olisi hyvin suuri uudistus.' Kekkonen: 'Tähän henkeen.' Hän tarkoitti, että Maamme-laulun tekijän olisi pitänyt olla kansan riveistä noussut Leino eikä ruotsalaisen yläluokan Runeberg."

Ei kommentteja: