keskiviikkona, maaliskuuta 19

ONKO KANTTIA?

Kanttila
Tänään Suomi liputti Minna Canthin ja tasa-arvon muistolle.

Näin "Työmiehen vaimossa" vuodelta 1885:

Homsantuu: Teidän lakinne ja oikeutenne, ha, ha, ha, ha.
Toppo: Lakinne ja oikeutenne. Mitä hän tarkoittaa?

Homsantuu: Niitähän minun pitikin ampua.

Häpeä Kuopion kaupungille, joka ei kunnioita Kanttilan rakennusta, vaikka Minnan salongissa kokoontui koko maamme sen aikainen intelligentsija!

2 kommenttia:

Arja kirjoitti...

Kyllä se on todella häpeällistä että Kuopiossa entisessä kaupungissani meinataan puolet Minnan Kantin talosta purkaa.
Siitähän ne ovat vain puolet korjailleet. Kyllähän jälkipolvelle pitäisi jättää noin merkittävän naisen muisto kokonaisuudessaan. 1800-luvulla elänneen Minnan merkittävyys on Suomessamme ensimmäisinä naisasia naisena, kirjailijana, lehtinaisena, koululaitoksemme uudistajana,teatteriin ja varsinkin naisen kehitykseen vaikuttajana monen sukupolven ajan sekä vähempiosaisten auttajana todella suurta. Siihenhän rakennuksen säilyttämiseen tarvittaisiin suuri kansalaisliike. Olen monta kertaa Kuopiossa käydessäni pysähtynyt sen patsaan juurelle ja ollut ylpeä Minnasta ja omasta naiseudestani!
Hän oli ensimmäinen suomenkielinen lehtinainen ja myös ensimmäinen nainen Suomessa joka on saannut liputuspäivän ja siitä olen iloinen, mutta surullinen jos purkavat puolet siitä Minnan talosta. Toivottavasti heillä ei ole kanttia Kyllä se olisi suuri häpeä!

T: Minna Chantin ihailija Arja!

Anonyymi kirjoitti...

On tuo tosi noloo jos noin nyt käy.
Täytyy vain todeta entisenä Kuopiolaisena ja Minna Canthin perillisillä 1950 -luvulla asuneena. Mutta ajan henkeähän toi hyvin kuvaa, mikää ei ole pyhää kun kyse on liiketoiminnasta. Kyllähän Minna asian tietysti tajuaisi kun oli liike nainen itsekkin mutta varmaan sanoisi jotain painavaa.