keskiviikkona, tammikuuta 17

NÄILLÄ LAKEUKSILLA...























Sosialidemokraattien Mikko Erich virnuili eduskunnan täysistunnossa Kosolaa ”tunnetuksi tulleelle kuumeelleen” 1931.

Haminassa puhuessaan 22.11. hän oli jälleen ”nousemaan pyrkivän kuumeen vuoksi heikossa kunnossa”. 1931

Syksyllä 1930 yhteiskoululaiset vandalisoivat Lapuan työväentaloa. He löysivät talon kirjastohuoneen seinältä muotokuvan parrakkaasta miehestä, jota luulivat Karl Marxiksi ja särkivät taulun. Kuvassa oli tosiasiassa Aleksis Kivi.

Kun Kosola täytti 50 vuotta IKL:n Etelä-Pohjanmaan lähetystön puolesta puhui K.R. Kares, joka luovutti Vihtorille oltermanninsauvan. Siihen oli kaiverrettu Lapuan pitäjäasetuksestasanat ”Joca ei totele pitää selcä saaman”. Sauvan sisältämään pergamenttikääröön oli jäljennetty Lapuan lain lauseet ”Näillä lakeuksilla ei saa pilkata Jumalaa” ja ”Pyykki on pantu ja pysyy”. Noin 500 henkeä osallistui Vihtorin tarjoamille päivällisille. Juhla päättyi illalla pidettyihin seuroihin. Vihtori oli edelleen suurmies omassa maakunnassaan ja erityisesti Lapualla.

Paavo Susitaival sanoi puheessaan syyskuussa 1933 Sortavalassa, että kun IKL oli saavuttanut määräävän aseman maassa, eristettäisiin ammattipoliitikot valtiollisesta toiminnasta. Pahimmassa tapauksessa heidät pantaisiin rautalanka-aidan taakse. Sasu Punanen pantaisiin rautalankahäkkiin ja häntä näytettäisiin maksua vastaan Korkeasaaressa. Pääsylipputuloilla korvattaisiin ammattipoliitikkojen aiheuttamia vahinkoja.

Kosola nykyään

Ei kommentteja: