perjantaina, heinäkuuta 13

PALLO JA POLITIIKKA

"Huippu-urheilun ja politiikan suhde on vaikea. On kyse niin suuresta rakkaudesta ja samalla niin suuresta moraalittomuudesta. Mitä tehdä? Jotkut jalkapalloa rakastavat ystäväni ovat ratkaisseet asian niin, että haluavat tietää korruptiosta ja ihmisoikeusongelmista mahdollisimman vähän. Tieto kun ei ainoastaan lisää tuskaa vaan joskus likaa kaiken.

Toimittaja-kirjailija Nick Cohen kirjoitti kesäkuun alussa The Guardianissa: 'Fanit ja politiikka ovat toivoton yhdistelmä. Kamppailu ei ole tasavertainen. Jos mietit, miten olisit reagoinut Hitlerin 1936 olympialaisiin, katso miten reagoit Putinin vuoden 2018 MM-kisoihin ja opi jotain itsestäsi ja lajin ominaisuuksista.'


(Vuoden 1936 olympialaisista myöhemmin lisää...)

Cohenkin myönsi, että heti moralisoituaan asiaa lehdessä hän antautuu nauttimaan pelistä. 
On melko irvokasta, että poliittinen kantaaottaminen on sakkojen uhalla kiellettyä pelaajilta ja valmentajilta, kun järjestäjille kisat ovat puhdasta politiikkaa. Mutta juuri siksi, että urheilua ja politiikkaa ei voi erottaa, Fifa voisi asettaa isäntämaille todellisia vaatimuksia ihmisoikeuksien kunnioittamisesta. Siitä se ei ole ollut kiinnostunut Venäjänkään kohdalla, kuten käy ilmi esimerkiksi 89up-konsulttifirman selvityksestä. 
Vuonna 2022 MM-kisat pelataan Qatarissa. Ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestön ITUC:n raportin mukaan jo yli tuhat siirtolaista on kuollut kisojen rakennustyömailla ja lisää odotetaan. Järjestö luonnehtii raportissaan Qataria 'maaksi vailla omaatuntoa'. (Siitä miten Qatar ja Venäjä saivat kisat, kannattaa muuten lukea The Guardianin hieno pitkä juttu ”How Russia Won the World Cup”.)
Vladimir Putinille MM-kisat ovat loistava propagandamahdollisuus, sekä sisä- että ulkopoliittisesti. Isäntämaana Venäjä voi esiintyä maailmanmahtina ja samalla näyttää, ettei hallinnon ihmisoikeusloukkauksilla ole mitään väliä. Kaiken tämän ihanan kansainvälisen ja kansallisen huomion päätteeksi Putin saapuu Helsinkiin tapaamiseen, joka sekin pelataan hänen ehdoillaan.  
Kunnioittavasti,"
Anu Silfverberg
Toimituspäällikkö
Long Play

Ei kommentteja: