perjantaina, kesäkuuta 22

KOKO IN MEMORIAM (1971-2018) R.I.P.





Viittomakieltä osannut Koko-gorilla on kuollut. Koko nukkui pois Yhdysvaltojen Kaliforniassa 46:n vuoden ikäisenä, ilmoitti gorillaa tutkinut yliopisto tänään torstaina. Koko oli yksi harvoista kädellisistä, jotka osasivat viittomakieltä. Muita vastaavanlaisia ovat Washoe-simpanssi Washingtonissa ja Chantek-oranki Atlantassa.

Koko-gorillan hoitajat kertovat Kokon ymmärtäneen vähän myös puhuttua englantia. Kokosta tuli esikuva läntisille tasankomaagorilloille, joita uhkaavat hakkuut ja salametsästys niiden elinympäristössä Keski-Afrikassa. Gorillan omistanut The Gorilla Foundation sanoo, että Koko kosketti miljoonien ihmisten elämää. Se oli lajien välisen vuorovaikutuksen symboli.

Koko syntyi 4. heinäkuuta 1971 San Franciscon eläintarhassa. Viittomakielen sille opetti tutkija Francine "Penny" Patterson, joka ryhtyi työskentelemään Kokon kanssa vuosi sen syntymän jälkeen. Patterson uskoi Kokon olevan todiste siitä, että gorillat osaavat viestiä tunteistaan. Gorilla esiintyi elämänsä aikana monissa dokumenteissa ja esiintyi National Geographicin kannessa kahdesti. Toisen kansikuvista Koko otti itse itsestään vuonna 1978.

Ei kommentteja: