lauantaina, heinäkuuta 18

HANNU SALAMA & VAPAAT RADIKAALIT
"PISPALAN GRIOT

Kun kirjoitan tätä Helsingin Lauttasaaressa 2015 on kulunut 50 vuotta Juhannustanssien ilmestymisestä ja sitä seuranneesta oikeudenkäynnistä. Taiteellinen sananvapaus on tänä päivänä toisella tolalla (vaikkakin sama arkaainen jumalanpilkka-pykälä löytyy edelleen Suomen laista). Osittain siksi minäkin saan täällä soittaa suutani pelkäämättä sen pahempia seuraamuksia.
Minun omat tekemiseni kumpuavat afroamerikkalaisesta perinteestä, jonka alkulähde on Länsi-Afrikassa, eteläisen sahelin heimokulttuureissa. "Griot" tai "djeli" on runonlaulaja, jutuniskijä, yhteisön muisti ja tiedotusväline - siis kuin tiedostava räppäri tai esihistoriallinen hannusalama. Kaikissa kulttuureissa on tämä sama hahmo, bardi jolla on tuo sama tehtävä: joku joka muistaa vanhat viisaudet ja kertoo uudet uutistapahtumat.
Rap-ilmaisu otti nykyisen muotonsa 70-luvun alkupuoliskolla New Yorkin esikaupunkialueilla. Sille antoivat suunnan kansalaisoikeustaistelun rytmit ja Gil Scott-Heronin kaltaisten runoilijoiden säkeet. Ne taas olivat samaa virtaa Langston Hughesin, Harlemin renesanssin ja beatnikkien kanssa.
Hannu ja Hepa Halme yhtyvät tällä levyllä tähän samaan suureen virtaan. Ainoana erona on se, että nämä sävelin ja rytmein siivitetyt sanailut nousevat puuvillapeltojen sijaan Kymenlaakson mullista, kohoavat kivikoista Pispalanharjun pohjoisrinteeltä suoraan suomalaiseen kollektiivitajuntaan.
Ja Pispalan griotin kynä on terävämpi kuin koskaan.

Helsingissä huhtikuussa 2015
Karri Miettinen aka Paleface"


Ei kommentteja: