torstaina, maaliskuuta 28

ROBERT CASTEL TUPAKKALAKKOON
Näin Castel´ia muistelivat Hesarissa Keijo Rahkonen ja
J. P. Roos:

"Ranskalainen sosiologi Robert Castel kuoli 12. maaliskuuta 2013 Vincennesissä lähes 80 vuoden iässä.

Teoksessaan sosiaalisen kysymyksen muodonmuutoksista Castel analysoi sitä, kuinka sosiaalisia ongelmia oli aiemmin ryhdytty ratkomaan kollektiivisesti ja kuinka nyt taas ollaan palaamassa yksilöllisiin ratkaisuihin, mikä johtaa uudenlaiseen sosiaaliseen turvattomuuteen sekä siirtymään palkansaajista prekariaatiksi.

Ketjupolttajana, joka viihtyi myös kahvilassa viinilasin äärellä, Castel otti vuonna 2006 kantaa tupakkalakia koskevaan keskusteluun Libération-sanomalehdessä ironisella kirjoituksella 'Kuolema tupakoitsijoille':

'On iloittava siitä, että kaikissa julkisissa tiloissa tupakoimista ollaan vihdoinkin kieltämässä. Näin voidaan rangaista niitä yksilöitä, jotka ovat tarpeeksi välinpitämättömiä tai kyynisiä sallimaan itselleen jazzin kuuntelun ja parin tupakan käryttämisen baarissa tai hyvän, ystävien kesken nautitun aterian päättämisen kahvin tai konjakin seurana poltettavaan sikariin.

Samalla voisi panna vireille muistelutyön, joka kyseenalaistaisi kuuluisiin rikollisiin yhä kohdistetun ihailun: Sigmund Freud, Winston Churchill, Jean-Paul Sartre, André Malraux, Humphrey Bogart, Georges Brassens, Hannah Arendt ja monet muut eivät ole katuneet tekojaan.

Todisteena ovat barbaarisilta ajoilta periytyvät valokuvat, joissa heidät nähdään sikari, savuke tai piippu suussa. Joskus he jopa hymyilevät sen näköisinä kuin halveksisivat meitä tai tekisivät pilaa kainostelustamme.'

Robert Castelin näkemykset palkansaajayhteiskunnan muutoksesta, epävakaista työsuhteista ja riskien yksilöllistymisestä ovat edelleen tähdellisiä myös Suomessa."

Ei kommentteja: