tiistaina, marraskuuta 16

VATSAKKAIN ASETTELUA?


Helsingin pitäjän lehti (Helsinkskaja Pravda) julkaisi tänään kirjoitukseni mielibidee-sivullaan lyhennettynä ja muokattuna. Tässä lähettämäni versio:

SAK EI LUOVU TYÖTTÖMIEN VASTAKKAIN ASETTELUSTA

Outi Alanko-Kahiluoto (vihr) kirjoitti (HS Mielipide 12. 11.) ansiokkaasti työttömyysturvasta. Kuten hän totesi, perusturva on jätetty - ei jäänyt - puoleen ansioturvan tasosta. Hän myös kyseenalaisti SAK:lle pyhän, näiden kahden tukimuodon välisen kytköksen sekä ihmetteli SAK:n "haluttomuutta asettaa etusijalle niitä, joiden asiat on kehnoimmin järjestetty".

Sinikka Näätsaari SAK:sta vastasi (HS Mielipide 13. 11.) tähän otsikolla "Työttömiä ei saa asettaa vastakkain". Koko hänen kirjoituksensa on harkittujen vääristelyjen kokoelma. Kuten tavallista, Näätsaari antaa ymmärtää, etteivät muut kuin ansiosidonnaisen nauttijat olisi järjestäytyneitä ja jäsenmaksunsa maksaneita ay-jäseniä. Alanko-Kahiluoto puhuu tosin sanatarkasti perusturvasta eikä työmarkkinatuesta, mutta kuten Näätsaari hyvin tietää, on kyse vain semantiikasta. Työtön saa tililleen molemmista saman rahan. Miksi Näätsaari "unohtaa" työmarkkinatuen? Koko työhistoriansa ajan jäsenmaksuja maksaneet, mutta ansiosidonnaiselta pudonneet työttömät ovat perusrahalaisten kanssa aivan samassa asemassa - kiitos mm. SAK:n passiivisuuden.

Näätsaaren mukaan "ei ole oikein, että valtio rankaisisi työttömyyskassojen jäseniä maksamalla työttömyysturvaa enemmän niille, jotka eivät ole kassojen jäseniä". Mitä? Kuka tällaista on vaatinut? Näätsaari on SAK:n liturgian sisäistäneenä huolestunut ansioturvan suuruudesta, muttei mainitse sitä, että se on pienimmilläänkin aina tuplasti isompi työmarkkinatukea. Hän jatkaa: "On synkkää ajatella, että sosiaaliturvaa voidaan parantaa vain leikkaamalla sitä toisilta." En ole toistaiseksi kuullut kenenkään vaatineen minkään ryhmän tukien leikkaamista, ainoastaan pienimpien korottamista.

Valto Koski (sd) erehtyi vuonna 2009 tekemään eduskunta-aloitteen perusturvan nostamisesta 120 eurolla kuukaudessa. Eero Heinäluoma ja SAK suuttuivat esityksestä ja Heinäluoma painosti esityksen allekirjoittajat vetämään nimensä yksitellen pois ja lopulta Kosken perumaan koko esityksen. En jaksa olla ihmettelemättä, eikö SAK:sta löydy yhtäkään kaaderia, joka uskaltaisi sanoa tästä asiasta totuutta. Luulisi edes rivijäsenten olevan johtajiaan enemmän huolissaan työmarkkinatuen tasosta. Kuka tahansa voi jo ensi viikolla saada vapaalipun YT-teatteriin ja parin vuoden ansiosidonnaisen nautittuaan päätyä perusrahoille.

Kari Nikander
Käsinlatoja emeritus
Kirjaliiton jäsen vuodesta 1973
Hyvinkää
-------------------------------------

Täältä Näätsaaren HS-kirjoitus

J. P. Roos kirjoittaa samalla sivulla: "Sitä (SAK:ta) kiinnostaa nykyinen eikä entinen jäsenkunta." Työttömät ja eläkeläiset pysyvät kyllä jäseninä elleivät vasiten eroa liitosta (lat. huom.).

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvöä kuin sait tekstisi Hesariin Hyväään saumaanhan toi meni kun oi muitakina alan tekstejä, Sak selittelyä jne.

Jatka samaan malliin.

Pari linkkiä http://www.taloussanomat.fi/politiikka/2010/11/23/wikileaks-kohta-pamahtaa/201016301/12

Markku Heikkisen aamut
http://yle.fi/radio1/asia/markku_heikkinen/miten_kajaanissa_on_selvitty_paperitehtaan_alasajosta_26959.html/asia/markku_heikkinen/miten_kajaanissa_on_selvitty_paperitehtaan_alasajosta_26959.html

Raivirta kirjoitti...

Hyviä tekstejäja hyvä kun sait Hesariin
Ilahdun aina, kun demaria lyödään! Lyön itsekkin aina kun vain voi

Pari linkkiä, onko tuttua?
http://areena.yle.fi/audio/1389413

http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Tanska+varautuu+terroriuhkaan/1135261864506/?cmp=tm_etu_uusimmat_uutiset