perjantaina, kesäkuuta 5

"BURANOVON ISOÄIDIT" GOES ROCK!


Udmurti-mummot kävivät kielitaisteluun rockilla

Udmurtia on Venäjän federaatioon kuuluva tasavalta Siperian kulmilla. Se on monikansallinen alue, jossa suomensukuiset udmurtit (entisaikoina puhuimme votjakeista, lat. huom.) muodostavat noin 400 000 ihmisen yhteisön. Venäjänkieli on tietenkin myös Udmurtiassa voimissaan. Alkuperäinen udmurtien äidinkieli ei kuitenkaan anna periksi - se etsii uusia ilmaisumuotoja, joista tuorein on länsimaisen rockin ja popin esittäminen udmurtiaksi.

Kun menneiden vuosikymmenten hittejä laulaa yli 70-vuotiaiden naisten muodostama kokoonpano Buranovon isoäidit, on yhdistelmän herättämä huomio taattu. Buranovon mammojen ohjelmistosta löytyy esimerkiksi 70-luvun Shocking Blue -yhtyeen pophitti Venus.
Venäjän suurimmat tv-kanavat ovat esitelleet Udmurtian vientituotetta viime aikoina innokkaasti. Isoäideille satelee esiintymistarjouksia kautta laajan Venäjänmaan.
Popklassikot on käännetty udmurtiaksi. Pophittien ja isoäitien sulauttaminen on Udmurtian televisiossa työskentelevän ohjaajan Pavel Pozdejevin idea.

Udmurtian kieli on kaikkien muiden vähemmistökielien tapaan uhattuna. Jotain oli tehtävä kielen arvon nostamiseksi ja sen elinkaaren pidentämiseksi. Siitä kehittyi lännen popin/rockin ja idän isoäitien iskuryhmä udmurtian kielen propagoimiseksi, Pavel Pozdejev kertoo. Sama mies oli jo aiemmin järjestänyt suurella menestyksellä Udmurtian pääkaupungissa Izevskissä Udmurtian kansallisruokakampanjan otsikolla Udmurtian piirakat pitsaa vastaan.

- Emme tiedä yhtään mitään Hotel Californiasta, emmekä yhtyeestä niemeltä The Eagles, mutta melodia on kaunis, kertoo venäjänkielellä Galina Koneva, yksi Buranovon isoäideistä, Vesti-tv-kanavan haastattelussa. Mutta Hotel California esitetään isoäitien ohjelmistossa udmurtiaksi. Teksti kertoo siitä, kuinka kaunista onkaan aidossa udmurtialaisessa kylässä.

Buranovon kulttuuritalon johtaja Olga Tuktareva on yksi laulujen sanoittajista. Hän on maalannut Beatlesin balladin Yesterdayn udmurtialaisin värein. Laulu kertoo loittonevasta nuoruudesta, unelmista ja muistoista, jotka häipyvät palavina kirjeinä.

Buranovon kylässä ollaan erityisen innostuneita siitä, että Yesterday-laulusta tehdyllä videolla esiintyy myös kylän kuuluisa kissa.

Buranovon isoäitien tulkinnat eivät häikäise teknisellä tasollaan, mutta niiden aitous ja koko projektin yllättävyys kerää kokoonpanolle uusia ystäviä. Isoäidit halutaan esiintymään suuriin kansanmusiikkitapahtumiin, kyläjuhliin ja syntymäpäiville. Kuoro lähtee esiintymismatkoille kuitenkin suhteellisen harvoin - jäsenillä ei ole niihin aikaa. Perunan istuttaminen, lehmien lypsy ja lapsenlapsista huolehtiminen ovat edelleen isoäitien päätehtävä Buranovossa. Suosio ei ole noussut isoäitien päähän.

Udmurtian vientituotteen maine on kiirinyt Venäjän ulkopuolelle, myös Viroon. Isoäidit on kutsuttu virallisesti syksyllä pidettävien suomalais-ugrilaisten heimopäivien pääesiintyjäksi.
Esiintyminen on vielä epävarmaa, sillä juuri tuohon aikaan korjataan Udmurtiassa syksyn satoa. Vilja pitää leikata ja perunat on saatava talteen, jotta talvella on mitä syödä.

Virossa ollaan kuitenkin vielä toiveikkaita Buranovon isoäitien näkemisestä esiintymislavalla esimerkkinä siitä, minkälaisiin aluevaltauksiin suomalais-ugrilaiset vähemmistöt kykenevät.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

tämä on upeeta! Onko heiltä levyä? Markkinoita varmasti olisi!

NIKANDER kirjoitti...

http://yumshan.ru/promo-279.html
Tuossa osoitteessa näyttäisi olevan ilmeisesti kansikuva levystä "Listen to the babushka". Mistä sitten mahtaisi saada ostettua?