sunnuntaina, toukokuuta 17

PRAISE TO EDDIE BOYD


Finnish Blues Society ry ja Blues News -lehti kunnioittivat merkittävän amerikkalaisen bluessäveltäjän, -laulajan ja -pianistin Eddie Boydin muistoa paljastamalla artistin nimeä kantavan seinälaatan Helsingin Kalliossa hänen entisessä osoitteessaan Helsinginkatu 12 C lauantaina 16.5.

Eddie Boyd (oik. Edward Riley Boyd, 25. marraskuuta 1914 - 13. heinäkuuta 1994) oli bluespianisti ja laulaja, joka sävelsi blues-standardit "Five Long Years" ja "Third Degree".

Boyd syntyi Stovallin plantaasilla lähellä Mississippin Clarksdalea. Myös Muddy Waters eli kyseisellä plantaasilla. Boyd muutti Memphisiin (Tennessee) vuonna 1936, missä hän soitti Dixie Rhythm Boys nimisen yhtyeensä riveissä pianoa ja kitaraa.

Suuren muuttoliikkeen mukana Boyd ajautui vuonna 1941 Chicagoon. Siellä hän laati ja levytti yhden kaikkien aikojen soitetuimmista blues-kappaleista, "Five Long Years" (1952). Myös Boydin toiseksi tunnetuimmasta kappaleesta, "Third Degree" (1953), on lukuisia cover-esityksiä. Kolmas hitti-single oli "24 Hours" (1953).

Vuonna 1965 Boyd lähti kiertämään Eurooppaa Buddy Guyn kanssa. Myöhemmin hän levytti ja teki kiertueita Fleetwood Macin ja John Mayallin Bluesbreakers-yhtyeen kanssa. Yhdysvalloissa kokemaansa rasismiin kyllästynyt Boyd muutti ensin Belgiaan, ja asettui vuonna 1970 Suomeen. Hän julkaisi vielä samana vuonna Love Recordsin kautta levyn Praise to Helsinki. Taustamuusikkoina levyllä oli suomalaisia jazz-osaajia. Vuonna 1972 hän levytti sen sijaan suomalaisten rock-muusikoiden, kuten kitaristi Albert Järvisen ja Wigwam-yhtyeen rumpali Ronnie Österbergin, kanssa. Boyd levytti yhteensä kymmenkunta levyä Suomessa. Viimeisen blues-esiintymisensä Boyd teki vuonna 1984 Helsingissä. Sen jälkeen hän keskittyi gospel-musiikkiin.

Boyd meni naimisiin vaimonsa Leilan kanssa vuonna 1977. Hän kuoli Meilahden sairaalassa 79-vuotiaana vuonna 1994.

Pari kuukautta Boydin kuoleman jälkeen ilmestyi Eric Claptonin Yhdysvalloissa ja Britanniassa albumilistojen kärkisijoille noussut From the Cradle levy, jossa oli mukana Boydin "Five Long Years" ja "Third Degree". "Five Long Yearsin" tätä aikaisemmin levyttäneitä artisteja ovat esimerkiksi Buddy Guy (1991), Muddy Waters, Colin James (1987, single), John Lee Hooker (Van Morrisonin kanssa), The Yardbirds, Memphis Slim, B. B. King, Ike & Tina Turner ja Freddie King (1971).

Ei kommentteja: